martes, 13 de enero de 2015

cabalgata de reyes magos

Driekoningen, 6 januari, is een feestdag in Spanje. De drie koningen stellen de drie wijzen uit het kerstverhaal voor. Kinderen ontvangen die dag cadeautjes (de drie wijzen schonken cadeaus aan het kindje Jezus, vandaar).
Maar eerst moeten de koningen (net zoals 'onze' Sinterklaas) vorstelijk worden ingehaald. Dat gebeurt op 5 januari en wij zijn erbij.

Een 'cabalgata' is niets anders dan een optocht. Maar wel een feestelijke! Er zijn plaatsen - denk vooral aan de grote steden - waar ze enorm uitpakken met hun optocht. Hier een URL waar je naar zo'n cabalgata in Valencia kunt kijken: https://www.youtube.com/watch?v=XoWxyY46epA

Wij zijn erbij in Carboneras, een havenstadje. Op weg naar de optocht worden we verrast door een hommage (?) aan Picasso:

We lopen verder naar de haven. Daar maken de deelnemers zich op voor een lange tour door de stad.

Wat is een optocht zonder muziek en dans? 


De drie koningen zitten boven op hun praalwagens en wijden zich aan hun taak: snoep gooien. Het snoepgoed is bedoeld voor de kinderen maar werkelijk iedereen is aan het rapen. Kinderen hebben witte plastic tasjes bij zich en later op de avond kan ik constateren dat er inderdaad tassen bomvol geraakt zijn. Dit is mijn bescheiden vangst:

De optocht gaat door vele straten.
 

En la guapa leidt de cabalgata onvermoeibaar naar het stadhuisplein.


Ergens onderweg kom ik Lawrence of Arabia tegen.
Er zijn in Carboneras filmopnames geweest, ooit, in 1962. Wil je meer weten over deze (film)held? Deze link vertelt je meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lawrence_of_Arabia_(film)

Hier stopt de optocht: we zijn op het plein.


Morgen, 6 januari,  vinden alle kinderen cadeaus in hun schoen. Tenminste, als ze zoet geweest zijn. Zo niet, dan is dit hun lot:
carbon de reyes
Ooit bestond de traditie om stoute kinderen echte steenkool te geven. Die traditie is nu verzoet in de vorm van carbón dulce: een mengsel van eiwit, poedersuiker, water, kleurstof en suiker. Het is overal te koop. Je zal maar een Spaans kind zijn ...














1 comentario: